söndag 12 april 2009

Färgningen!

Jag började med att vira garnet runt två stolar för att få en riktigt lång härva som jag sedan kunde färga två "hörn" av, eftersom jag ville ha ganska stora partier färg så det skulle bli randigt när jag sedan stickar.
Sedan skulle garnet ligga i blöt en stund för att bli av med all luft, tydligen så ska fägen bli jämnare då.
Jag använde apelsin och citronlime "smak" för att få orange och grönt, jag måste säga att det luktade jätteäckligt kan verkligen inte tänka mig vem som skulle vilja dricka det. I varje påse som är ca 6x4 cm så är det pulver nog för två liter dricka, en påse är lagom till 25 gram garn, läste jag mig till.
Apelsin pulvret utblandat med lite vatten.
Citron/Lime pulvret utblandat med lite vatten.
Sedan skulle burkarna ner i en gryta, färgen fäst genom ett vattenbad, i det här fallet, går bra i micron också, men det blir ett senare test.
Garnet i burkarna som jag fyllde upp med vatten, om jag skulle göra det igen skulle jag blanda ut pulvret med mer vatten innan jag la i garnet. Det blev en mer koncentrerad färg i botten, som facktiskt var ganska fin, det blir lite melerat. Sedan hällde jag vatten i grytan och lät det koka upp, sedan stängde jag av och lät det stå tills det hade svalnat av.
Här har jag plockat upp garnet och det ligger och svalnar innan jag ska sköja det. Man vill att ganret ska vara kallt och sedan sköljer man med kallt vatten, chockar man ull med stora temperatur skillnader så kan det filta sig. 
Det oranga går i lite gula till mer aprikosa toner.
Det gröna höll sig i samma färgskala men med olika itensitet.
Här hänger det och torkar i badrummet efter sköjning. Orange, vitt, grönt och vitt igen.
Ett färdigt nystan! Det luktar fortfarande svagt fruktigt men det avtar mer och mer.
Jag rekomenderar verkligen det här, det var jätteroligt, och jag kommer defenitivt att prova igen. Har man inte Kool Aid så skulle jag kunna tro att det kan funka rätt så bra med vanlig karamellfärg, men det är inget jag vet någonting om. 

2 kommentarer:

Lina sa...

Såå cooolt!!!! Snygg steg-för-steg-process, gillar nystanet i strimmiga färger:-)

Frida sa...

Helknasiga färger.. inte så vackert kanske... men väldigt roglig. jag tror att det kan fungera med karamellfärg också... :)
Nästa tror jag blir prickigt!
Hoppas du har tid att stickblogga lite... om du inte har närhet till en garnaffär så rekomenderer jag garnkorgen på internet väldigt trevliga och snabb leverans.
Jag har skickat efter ett mönster till en tröja jag vill göra nu, men det åkte med lite sockgarn också. :)