lördag 17 januari 2009

Raggsocka i nattetid

Jag måste sticka klart den där raggsockan så att jag har något att skriva om här, tänkte jag igårkväll. Så gick tiden och jag kom inte igång förrän efter midnatt. Jag hade suttit en annan natt och plötsligt förstått hur jag skulle göra hälen. Frida sa att hon njuter av att sticka häl, litet och komplicerat. Nja, tänkte jag, -men just så var det! Kände mig mycket stolt.

Nu provade jag alltså min raggsocka som bara hade tårna kvar och upptäckte att skaftet och hälen var alldeles för stora, det gör inte så mycket - bara att ge bort till någon som har större fötter än strl 37 och det hade jag ju redan märkt innan. Men så kände jag att mitt på foten så passade sockan alldeles utmärkt -nej! Då kommer den ju vara för liten för den framtida användaren. Vid närmare granskning så var det även något fel jag gjort några rader ner. Bara att repa upp alltså. Jag drog upp varv efter varv och plötsligt var hela hälen borta!!
Så det var inget annat att göra än att börja på en ny häl klockan ett på natten, läsa och läsa beskrivningar och omvandla mönstret så att jag skulle öka och minska lite mer prorortionerligt den här gången. Klockan blev två och halv tre och först vid tre låg jag i sängen. Men hälen blev fin! Eller, jag har inte vågat titta på den än idag, men jag somnade nöjd.

11 kommentarer:

Frida sa...

Ett tipps är att sticka resåren med en halv eller en storlek mindre sticka än det slätstickade. Då brukar det bli lite mer resår i det helt enkelt.

Lina sa...

Mindre? mindre stickor eller färre maskor? jag har iaf bara en loop än sålänge.

Frida sa...

Mindre stickor menar jag. Jag har inte provat att loopa sockar ännu, jag hade inte lärt mig det då, jag gjorde på den gamla hederliga metoden med strumpstickor, blir ett himla trassel med alla pinnar men man känner sig duktig som klarar av det, det ser knepigare ut än vad det är. :) Hur loopar man hälen föresten, behövs inte strumpstickor till den???

Lina sa...

Nä, det gick utmärkt med loopen till hälen. Behövde bara lägga resårmaskorna på något annat (först tog jag en tråd och sen en virknål).

Jag började på benvärmarna med strumstickor och det var ett väldigt pyssel men jag kände mig också duktig när jag fick koll. Det var då jag kände att jag ville ha strumpstickor i trä, =finare = roligare, och kvinnan i 2knit-butiken körde värsta kampanjen för loopstickor, så jag kom ut med en sån istället. Glad!

Ska fota lite, så kan jag lägga upp ikväll...

Frida sa...

Ja, fota fota, jag vill se... :)

Du följde ju ett drops mönster också, de som jag tyckte såg så krongliga ut.

Lina sa...

jo, men det var krångligt först, jag läste och stickade och läste och stickade innan jag fattade hur enkelt det var. Ingen avancerad modell alls. Dessutom hade Linnea talat om hur man gjorde några dagar innan (fast jag förstod inte riktigt då heller).

Undrar hur det blir med stickning i marocko, känns lite otympligt att ha med massa varmt garn...

Frida sa...

Du får sticka nått i lin eller bomull, eller bambu föresten.
Du kan ju sticka dig ett linne eller nåt. lätt och ganska fyrkantigt, i nått fin linnegarn, behövs ju inte så mycket garn till det heller... Och så kan du ha det över sommaren sedan också.

Lina sa...

Bra förslag! bambu har jag aldrig sett. Jo, en kollega (och Jennys man) hade en bambu t-shirt och den verkade jätte mjuk och skön. Ska spana efter det, finns det i affär tror du eller köper du på nätet?

Frida sa...

Det finns, den gula tröja på bilden nedan är i bambu ju, det finns soja, mjölk, och majsgarn med. Jag har beställt från den där kangaroo jag la upp, debbie bliss garn i bambu. Men kolla med strikk de tar nog in sådant.
Och hitta ett mönster!!! :)

Lina sa...

soja? mjölk? majs? Jag var tvungen att googla runt lite för att se om du skojade!! mycket intressant...

För ett helt linne kan nog mönster vara bra, åtminstone att ha koll från början. Har tittat runt lite men inte hittat något jag gillar än.
Är det svårt att göra ärmar?

Frida sa...

nä, det är inte så svårt, raglanärmar är det enda jag har gjort hititlls,, det är det roligaste biten på tröjan, båre uppifrån och ner. uppifrån gör man oket först axeln och en bit ner, och sedan lägger man ärmmaskorna på en tråd och stickar färdigt själva mag och rygg biten, sedan tar man upp ärmmaskorna och stickar vidare på dem, men annars så stickar man hela ärmen platt och syr sedan in den, jag tycker det är svårare att sy in saker, det finns lixom inget logistk ställe att sätta nålen, man får improvisera, det gillar jag inte. Jag kan kika runt lite och se om jag har nått linne mönster, men det är skönt om garnet matchar måste jag säga.